Герб на Лясковец

Община Лясковец

официален сайт

Туризъм Хотелски комплекс „Светицата” Хотелски комплекс „Светицата” Лясковец е град с вековна история и природни дадености, благоприятни за развитие на туризма във всичките му форми. Забележителности Върху скалата, в чието подножие е разположен градът, се намира манастирът „Св. Св. Петър и Павел”, създаден по времето на Второто българско царство. Богата му история, свързана с борбите за национално освобождение и първото духовно училище в България, го прави интересно място за туристите и любителите на българската история. Манастирът „Св. Св. Петър и Павел” и красивата природа около него днес, освен притегателен център за туристите и гордост за лясковчани, е също така предпочитано място за провеждането на редица културни и спортни изяви и знакови събития с национално значение. Днес в местността се организират фестивали и събори, които събират хиляди участници и любители на фолклора, занаятите, красивата природа и спорта.

Гостите на Лясковец имат уникалната възможност да разгледат и единственият по рода си в България Музей на гурбетчийското градинарство, съхранил поминъка на лясковските зеленчукопроизводители. С откриването му преди пет десетилетия, съвсем справедливо са оценени ролята и значението на лясковските градинари-гурбетчии, не само за града, но и за цялостното развитие и популяризиране на зеленчукопроизводството и разпространението му в Европа и дори в Америка. Всеизвестен е фактът, че лясковските гурбетчии, дарявали пари за църкви, училища и образование на бедните. Затова днес, паметта за тях и спомена за делото им се пазят в музея, създаден в чест на съвсем обикновените, и в същото време толкова необикновени хора, които с труда и с делата си на благодетели, са станали герои. Експозицията е приютена в красивия архитектурен паметник от Възрожденската епоха - Хаджиниковата къща, датираща от 1862 година. Музеят разполага с богата сбирка от над 600 оригинални предмета, разположена в две експозиционни зали, в сайванта и в самата възрожденска къща, а също така и с атракционен център за дегустация и конферентна зала с 50 места, в която се организират различни изложби и културни мероприятия.

Къща за гости „Епохи” Къща за гости „Епохи” В Лясковец и общината има още много архитектурни паметници с местно и национално значение - манастирът „Св. 40 мъченици” до с. Мерданя, църквите „Св. Димитър”, „Св. Никола”, „Св. Атанасий”, „Св. Василий” и „Св. Георги” в града, както и запазената във възрожденски стил, с множество старинни къщи калдъръмена улица „Никола Козлев”. В центъра на града се намират паметниците на просвещенските дейци Никола Козлев и Цани Гинчев, барелефа на Васил Левски, Паметника на загиналите във войните лясковчани и Паметника на трите епохи.

В непосредствена близост, над град Лясковец е разположена защитената местност „Лесопарка”. В нея са запазени части от естествени смесени широколистни гори от космат дъб, полски бряст, турска леска, клен и др., сред които голям брой вековни и забележителни дървета. Тук гостите на града могат да отдъхнат сред природата или ползвайки услугите на намиращите се в района комплекси „Светицата” и „Лесопарка” и ваканционното селище „Манастира”. Разположени в тихи и живописни местности те са най-близките и удобни туристически обекти до епицентъра на националните събори и спортни състезания, провеждащи се в околностите на Лясковския манастир. Събития и прояви Едно от най-популярните традиционни събития, които се провеждат около Лясковец е Национален Петропавловски събор на народното творчество „Хоро се вие край манастира”, наследник на народните игри от края на 19 век. Мястото, където от години се провежда фолклорното събитие, наречено Малката Копривщица, събуди интереса и на любители на музикалните и танцови изкуства, занаятчии, пазители на кулинарните традиции, животновъди и земеделци, на всички онези българи, които тачат обичаите ни и пазят българския поминък и дух.

Точно тук, в околностите на Лясковския манастир, се провежда и едно от най-мащабните събития в страната ни - Националният събор на овцевъдите, който събира стотици хиляди посетители през последните години.

Национален събор на овцевъдите Национален събор на овцевъдите Освен кулинарни и фолклорни празници, около манастира се провеждат и спортни прояви. Тук да споделят емоциите от спортните надпревари, ежегодно пристигат стотици гости - участници и зрители, за да се включат в Националното рали-състезание по планинско изкачване „Раховец-Лясковец”, или в надпревари по спортно ориентиране за купа „Лясковец”.

Град Лясковец е дом и на ежегодната Национална детско-юношеска балетна среща „Празник на балета”, с участието на балетни състави от цялата страна.

Характерни и традиционни културни и кулинарни събития се провеждат и във всички кметства от общината. Традиционен за Джулюница е Националният кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости в село Джулюница”, в рамките на който през последните години се провеждат Конкурса за най-добра домашна лютеница и Карвинг фестивала „Лясковец - пъстра столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство”. В Добри дял всяка година се организират Общинският празник „От любов към българското” и кулинарното състезание „Празник на картофа”. Ежегодният Регионален преглед на музикалното самодейно изкуство „Пеем и танцуваме”, който е с конкурсен характер се наложи трайно в културния календар на с. Драгижево. През 4 години в Козаревец се провежда традиционния обреден ритуал „Тулум - ергенска сватба”, а в запазена марка на селото се превърна и кулинарният конкурс „Ден на кокошата чорба”. По традиция, в първата седмица на месец юни, мерданчани провеждат фестивалът „Хайдушка песен”, идеята за който тръгва от легенди за славни хайдути, свързани с Мерданя, а доказателство за тях е намиращият се в околностите на селото Хайдушки камък.

Хотели и места за настаняване

Семеен хотел-ресторант „При Пешо”
Kонтакти: 5140 гр. Лясковец
ул. „Оборище” 15
тел.: 0885 744347
e-mail:
web: www.pripesho.com
Семеен хотел „Светицата”
Kонтакти: 5140 гр. Лясковец
р-н „Петропавловски манастир” 1
тел.: 0889 236322
e-mail:
web: www.svetitsata.com
Хотел-Ресторант „Лесопарка”
Kонтакти: 5140 гр. Лясковец
р-н „Петропавловски манастир” 3
тел.: 0888 339100
Ваканционно селище „Манастира”
Kонтакти: 5140 гр. Лясковец
р-н „Петропавловски манастир” 4
тел.: 0619 24143
e-mail:
Хотелски комплекс „Банята”
Kонтакти: 5140 гр. Лясковец
ул. „Трети март” 7
тел.: 0888 855002
e-mail:
web: www.banyata.net
Семеен хотел „Фреш”
Kонтакти: 5140 гр. Лясковец
ул. „Максим Райкович” 36
тел.: 0885 636251
e-mail:
Къща за гости „Епохи”
Kонтакти: 5140 гр. Лясковец
ул. „Младост” 7
тел.: 0887 919850
e-mail:
web: www.facebook.com/pak.epohi
Стаи за гости „Ловна хижа Сокол”
Kонтакти: 5140 гр. Лясковец
р-н „Петропавловски манастир” 2
тел.: 0887 080239
Къща за гости „Беевата къща”
Kонтакти: 5147 с. Мерданя
ул. „Розова долина” 45
тел.: 0878 416600
Къмпинг „Велико Търново”
Kонтакти: 5145 с. Драгижево
ул. „Васил Левски” 70
тел.: 0889 742869
web: www.campingvelikotarnovo.com