This web site requires enabled JavaScript in order to work properly...

Провежда се поредно Петнадесето издание на Петропавловския събор

 

17.06.2019:
Провежда се поредно Петнадесето издание на Петропавловския събор

Предстои да се проведе Петнадесетото издание на Петропавловския събор на народното творчество „Хоро се вие край манастира” в околностите на лясковския манастир „Св. Св. Петър и Павел”. Събитието се организира от общините Лясковец, В. Търново и Горна Оряховица. Тази година надпяванията са на 22 и 23 юни 2019 година - събота и неделя.  

Официалното откриване на празника на народното творчество е с начален час 11:30 ч. в събота на 22 юни, а изпълненията и в двата дни ще започват в 8:30 часа и ще протичат на две сцени. Съборът тази година ще открие кметът на Лясковец д-р Ивелина Гецова. Гост-изпълнител е младият народен певец Здравко Мандаджиев. Специално участие имат и фолклорни международни състави от Сърбия, Латвия, Турция, Унгария и Грузия. В надпяванията тази година ще се включат около 4 000 участника от цялата страна - любителски и професионални колективи за танцово, песенно, инструментално и словесно изкуство, както и индивидуални изпълнители. Участват фолклорни групи от всички фолклорни области на България.  

От 2015 година съборът има конкурсен характер и награден фонд, а лауреатите в отделните жанрове се определят от професионално жури. Председатели на творческата комисия са акад. Крум Георгиев – Председател на Общество за фолклор в България, носител на наградата на Министерство на културата „Златен век“ и златен Оскар за фолклор и проф. д-р Елена Кутева - изкуствовед, директор на Държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”. Наградите на лауреатите са парични, диплом и плакет. Връчват се и три Специални награди на патроните – тримата кметове с парична премия, диплом и плакет, а всички колективи, участници в Петропавловския събор на народното творчество, получават грамоти за участие и сувенир със знака на събора.  

Финансирането и организацията са на принципа на равнопоставеност от трите общини. В петнадесетото издание на Петропавловския събор на народното творчество Община Лясковец се включва с общо 17 изпълнения. От град Лясковец участват Певческа група „Росна китка” при клуб на пенсионера „Мазневска чешмичка”, както и група „Чаровна възраст” при пенсионерски клуб „Зора”. От Мерданя в събитието се включва група за обработен фолклор „Авлига” при клуб на пенсионера и инвалида „Надежда”. Участие записват и фолклорна група „Сладкопойна чучулига” при читалище „Пробуждане-1896”, село Джулюница, козаревската Група за обработен фолклор „Авлига” при читалище „Земеделец-1899” и клуб на пенсионера „Здравец” и драгижевската група за обработен фолклор „Детелина” при клуб „Вяра”. От Драгижево се представят и младите певци от Детска вокална група „Китчица” при читалище „Развитие-1894”. Почти всяка група излъчва и по един индивидуален изпълнител. На Събора своя талант ще покажат малките певици Елия Кълчишкова от Лясковец и Карина Павлова от Козаревец, Мелиса Ахмедова от Драгижево, индивидуални изпълнения имат и Иванка Николова и Елена Георгиева от Лясковец и Дочка Габровска и Игнат Вълчев от Козаревец. Танцовите колективи от Община Лясковец са Танцов състав „Лудо младо” и Танцов клуб „Лудо младо”, при НЧ „Напредък-1870” гр. Лясковец, фолклорен клуб „Лясковско хорце”, Танцов фолклорен клуб при козаревското читалище – общо над 150 самодейци от Лясковска община.

 

 © 2000-2020 Община Лясковец за сайта | общи условия | поверителност на личните данни | карта на сайта |