This web site requires enabled JavaScript in order to work properly...

Цветя в памет на Ботев и четниците му положиха лясковчани

 

02.06.2019:
Цветя в памет на Ботев и четниците му положиха лясковчани

Тази година на Втори юни се навършват 143 години от гибелта на Ботев. Поклонението в Лясковец започна под звуците на националния и европейския химн.  

С тържествена церемония пред Паметника на загиналите във  

войните лясковчани на площад „Възраждане”, обществеността отбеляза 2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. На церемонията присъстваха кметът на община Лясковец, представители на институции, партии и организации. Заупокойна молитва в памет на Христо Ботев и загиналите за свободата на Отечеството ни отслужи лясковският свещеник отец Богдан. 

В своето приветствие към присъстващите кметът д-р Гецова посочи, че 2 юни е ден, в който с чувство на признателност се прекланяме пред безсмъртното дело на 

Христо Ботев и героите, дали живота си за свободата на Родината. Тя подчерта: „Ботев е вярата, патриотичното чувство, чистата първичност, растящият връх. Ботев е стойностен човешки живот, полетът на птица, надеждата в пламъка, осъзнатата смърт, стихийна сила и светлият вик на свободния. Затова днес нека не спираме да учим децата си, кои са Левски и Ботев. Нека пазим историята и спомена за славните мъже от миналото на България”.  

В края на церемонията бяха положени венци и цветя от обществени и политически организации. С мълчание и сведени глави лясковчани изказаха своята почит към борците ни за свобода. 

В 12.00 часа в продължение на две минути сирени оповестиха отдаването на всенародна почит към загиналите за свободата и независимостта на България. 

 

 

 

 © 2000-2020 Община Лясковец за сайта | общи условия | поверителност на личните данни | карта на сайта |