This web site requires enabled JavaScript in order to work properly...

Балерините ни спечелиха много награди от „Танцова въртележка”

 

15.04.2019:
Балерините ни спечелиха много награди от „Танцова въртележка”

От конкурса на съседите ни от Горна Оряховица, нашите балерини донесоха престижни награди и се наредиха достойно на почетната стълбичка до танцови школи от големи областни градове. От второто издание на Националната танцова надпревара „Танцова въртележка”, лясковската школа „Ритъм”, с ръководител Валя Атанасова и репетитор Мария Иванова, извоюва пет трети, три втори и две първи награди. Различните школи се състезаваха в три жанра – класически балет, съвременни и характерни танци. Изпълнителите бяха оценявани от жури в състав Цветанка Гергинова – председател, доц. д-р Анна Папулова, Алекс Асенов и Марин Удварев, което следеше за техника на изпълнение, хореография, композиция и сценично присъствие.  

Нашите балерини, общо 30 момичета, се представиха блестящо и завоюваха много награди – най-малките балерини във възрастова група от 5 до 8 години, са победителки в жанра класически балет за група. Тяхната награда е за танца им „Котета”. В следващата възрастова група от 9 до 11 години, Танцова школа „Ритам” спечели първото място за формация в категория класически балет с „Детски танц”. Формациите по регламент бяха с над 9 танцьори, а групите с до 8 представители. В тази възрастова група лясковските възпитаници представиха още един танц - „Новите малки лебедчета” и за изпълнение на група, завоюваха второ място. При 12-16-годишните от трета възраст в конкурсната надпревара, участниците от „Ритъм” показаха в класически балет две изпълнения – „Валс” от балета „Копелия” и „Валс” по музика на Шопен, като за първото си спечелиха второ място, а за второто изпълнение, журито им присъди трета награда. При най-големите участници над 16 години, възпитаничките на „Ритъм”, освен с класически балет, се представиха и със съвременен танц. За двата си класически танца „Маскарад” и „Моите и твоите обувки”, лясковските девойки грабнаха съответно второ и трето място. В раздел съвременни танци „Няма път назад” донесе на талантливите ни танцьорки трето място в надпреварата. Освен групи и формации, участващите школи имаха право да излъчат и солови изпълнения, дуети и триа. И тук лясковските момичета от най-голямата възрастова група впечатлиха с грация и финес оценяващите – Мартина Караджова и Ния Калчева си отвоюваха трети места в жанра класически балет за соловите си изпълнения. Нашите балерини показаха класа и успяха достойно да представят града ни, въпреки конкуренцията с големи балетни школи от Варна, Търговище, Бургас, Пловдив, Русе и други. 

В националния конкурс тази година участваха 885 танцуващи деца и младежи от 29 танцови школи от цяла България. Националната надпревара протече в три дни, домакинстваше се от НЧ „Напредък-1869“, Горна Оряховица и се проведе със съдействието на Община Горна Оряховица.

 

 © 2000-2020 Община Лясковец за сайта | общи условия | поверителност на личните данни | карта на сайта |