This web site requires enabled JavaScript in order to work properly...

Коледарски дружини нарекоха за здраве и берекет в Община Лясковец

 

18.12.2018:
Коледарски дружини нарекоха за здраве и берекет в Община Лясковец

Две дружини коледарчета за поредна година благословиха за здраве и берекет Общината, като посетиха кмета д-р Гецова, председателя на Общински съвет Даниела Арабаджиева и служителите от администрацията в общинската сграда.  

Коледарите и тази година традиционно гостуваха в Община Лясковец малко преди настъпването на Рождество Христово. Облечени в празнично облекло и с накичени с китки геги и калпаци, в сградата на Общината първи гости бяха малчуганите на подготвителна група „Слънчо” от ДГ „Радост”. Децата бяха придружавани от своите учители Габриела Иванова, Пенка Койнакова и Светла Иванова. След тях коледуваха и по-големите юнаци от НУ „Цани Гинчев” – сборна дружина ученици от първи до четвърти клас, които дойдоха заедно с учителя си по музика и народни обичаи Емилия Пенчева, с директора Диана Петкова и учителите Бърнева и Терзиева.  

С шарени тояги малките и по-големи момци потропнаха на кметската врата, пеейки: „Стани нине, господине! Тебе пеем, домакине! Добри сме ти гости дошли, добри гости, Коледари!”. Кметът д-р Гецова и общинските служители посрещнаха с широки усмивки добрите гости при голямата елха в общинската сграда. Там по-малките деца изпълниха Витлеемска песен, пресъздадоха Раждането на Исус, наричаха и благославяха и завършиха с песента „Зима е” и със сурвакарско стихотворение. По-големите коледари потропнаха силно с гегите и пяха специалните обредни песни. След песните, децата изрекоха и коледарските си благословии, наричани още в песенния ни фолклор коледарска молитва или благословка. Домакинът д-р Гецова им благодари от свое име и от името на всички служители, а после раздаде на всяко коледарче шоколадови лакомства и пусна парички в калпака на водача-станеник. Тя пожела на деца и учители да са здрави, на децата - да посрещнат Коледа с много подаръци и да бъдат послушни и отлични ученици. 

На обредите, свързани с коледуването, лясковските деца се учат от най-ранно детство. Всяка година от 5-6 до 12-14-годишни гости идват в общинската сграда да изпълнят задължителния обичай. По-големите ученици обхождат и всички възлови места в града – поща, банка, магазини, офиси и местни фирми, за да измолят за следващата година просперитет и здраве за Лясковец и трудовите му хора.

 

 © 2000-2020 Община Лясковец за сайта | общи условия | поверителност на личните данни | карта на сайта |