This web site requires enabled JavaScript in order to work properly...

Цветя в памет на Ботев и всички герои положиха лясковчани

 

02.06.2018:
Цветя в памет на Ботев и всички герои положиха лясковчани

Днес Ботев е сред най-обичаните ни национални герои, оставили светла диря в съзнанието на поколения българи. А гениалната му поезия и страстната му публицистика са скъпи на всеки от нас. От 1901 година насам 2 юни официално се чества като Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България, а от 1948 г. точно в 12 часа всяка година сирени ни приканват към едноминутно мълчание в цялата страна. 

В памет на великия българин и неговата чета, Община Лясковец организира ритуал-поклонение, който събра на площад „Възраждане” в Лясковец общинското ръководство, ученици, представители на партии, организации и граждани.  

Тази година на Втори юни се навършват 142 години от гибелта на Ботев. Поклонението започна под звуците на националния и европейския химн и с отслужване на молебен в памет на героите, който направи отец Богдан. Възпоменателно слово за Ботев произнесе кметът на Община Лясковец д-р Ивелина Гецова. Много цветя и венци окичиха паметника на загиналите във войните лясковчани на централния площад. На колене и с едноминутно мълчание лясковчани изказаха своята почит към борците ни за свобода, веднага след заглъхване на сирените.

 

 © 2000-2020 Община Лясковец за сайта | общи условия | поверителност на личните данни | карта на сайта |