This web site requires enabled JavaScript in order to work properly...

180 години от рождението на Левски ще честваме на 18 юли

 

12.07.2017:
180 години от рождението на Левски ще честваме на 18 юли

В Лясковец ще бъде отдадена почит на Левски по повод 180 години от рождението му. Това ще стане на 18 юли от 10 часа на барелефа му в града. Жителите на град Лясковец ще поднесат венци и цветя на паметния знак на Апостола, а възпоменателни думи ще произнесе председателят на лясковския комитет „Васил Левски” Димитър Байчев. След като отдадат почит на барелефа му, от 11 часа лясковчани ще могат да присъстват и на прожекцията на филм за Левски в музея на градинарството в Лясковец. Пак там ще бъде представена и новата книга на писателя Николай Иванов от Велико Търново „Разкрити документи за гроба и костите на Левски и Бенковски”. Дoкyмeнтитe, кoитo тoй пyбликyвa зa пъpви път, e ycпял дa изpoви в apхивитe нa Нaциoнaлния вoeннoиcтopичecки мyзeй. Te paзкpивaт митapcтвaтa нa тлeннитe ocтaнки нa двaмaтa нaциoнaлни гepoи мeждy инcтитyциитe, къдeтo ca пpeдaдeни зa изcлeдвaнe. По време на представянето на книгата в музея на градинарството ще бъде показана и изложба събрани документи за Апостола.  

На същия ден мероприятията в чест на Дякона ще продължат и по селата. Почти във всички селища на територията на общината с различни изяви ще бъде отдадена почит на Левски – рецитали, изложби, поднасяне на цветя и други.  

Най-мащабно е честването в Козаревец, където ще бъде открита плоча на Васил Левски, каквато досега не е имало в селото. Предложението е на инициативен комитет от пенсионери при клуба в Козаревец „Здравец”. Това ще стане с помощта на общината, кметството, местното читалище и отзивчиви спонсори от местни фирми и частни лица, предоставили нужните средства за направата на паметния знак. Той ще бъде поставен на фасадата на пенсионерския клуб и ще бъде открит в 20 часа на 18 юли с приветствия и освещаване и с участието на общинския духов оркестър от В. Търново и горнооряховското военно формирование.  

 

 © 2000-2020 Община Лясковец за сайта | общи условия | поверителност на личните данни | карта на сайта |