This web site requires enabled JavaScript in order to work properly...

Златен медал спечели на „Евро фолк 2017“ Женския народен хор от село Мерданя

 

12.07.2017:
Златен медал спечели на „Евро фолк 2017“ Женския народен хор от село Мерданя

В конкуренция с над 70 състава от България и от държави като Русия, Република Саха - Якутия, Словакия, Латвия, Молдова и други, лясковските певици се представиха блестящо и заслужиха златен медал от шампионата „Еuro folk 2017”. Женски народен хор от село Мерданя, Община Лясковец, с ръководител Красимира Колева получи за представянето си Специалната награда по критерий „Сложност и техника на изпълненията“. С две песни се представиха на седмия ден от шампионата нашите талантливи певици – „Горица ситна, зелена” и „Слънчице мило, мамино”. Освен златен медал, нашите певици получиха и диплом за достойно представяне и съществен принос в съхраняването и развитието на европейските традиционни народни изкуства и лауреатско звание, а журито им даде и препоръки за участие в Световния шампионат по фолклор „WORLD FOLK”, който се провежда през месец август в Несебър и Слънчев бряг. 

С много и разнообразни в жанрово отношение песни и танци протече IX Европейски шампионат по фолклор „Евро фолк 2017“. Домакини на шампионата, който се проведе от 30 юни до 9 юли, бяха сцени в Несебър, Поморие и Свети Влас. В трите ни черноморски курорта на сцена се изявиха над 70 вокални групи, танцови състави, ансамбли и индивидуални изпълнители с общо над 1500 участника от няколко европейски държави - България, Русия, Република Саха, Словакия, Латвия, Молдова и др. Официалната церемония по откриването на международното музикално събитие бе на сцена Античен Амфитеатър в стария български град Несебър. Официални гости бяха Вълко Любенов – режисьор, хореограф, педагог, д-р хонорис кауза, почетен деятел на културата, Комисия 6 към IOV UNESCO, Кремена Стоянова – главен експерт в отдел „Култура“ към Община Несебър и Калоян Николов – президент на Европейската асоциация на фолклорните фестивали – ЕАФФ. Гран при Златен „Орфей”, спечели Фолклорен танцов ансамбъл „Кодрени“ от град Калараш, Молдова.  

Радостта на изпълнителите от спечелените отличия бе огромна и заслужена, предвид голямата конкуренция за най-добро представяне в шампионата. По време на фестивала участниците се включиха и в дефиле, преминаващо по улиците на древния Несебър. Стотици жители и гости на морския град снимаха и аплодираха представянето на групите. 

Освен, че заслужиха златото в този толкова престижен международен форум, нашите певици от Женски народен хор при читалище „Развитие-1902” бяха и едни от най-добрите от 400-те състава, представили се преди по-малко от месец в 14-тото издание на Петропавловския събор на народното творчество. Заслужено те получиха диплома, плакета и паричната награда на кмета на Община Горна Оряховица - една от трите общини организатори на националния фестивал. Преди малко повече от месец Женския народен хор завоюва и Златен медал на VІІІ Национален шампионат по фолклор, злато певиците имат и от „Световна купа по фолклор”, както и златна купа и номинация за GRAND PRIX of World Cup of Folklore - Veliko Tarnovo 2017. 

 

 

 © 2000-2020 Община Лясковец за сайта | общи условия | поверителност на личните данни | карта на сайта |