This web site requires enabled JavaScript in order to work properly...

Песенният преглед в Драгижево записа осмо издание

 

13.05.2017:
Песенният преглед в Драгижево записа осмо издание

За осми пореден път читалище „Развитие-1894”, село Драгижево бе домакин на Общински преглед на песенното самодейно изкуство. Форумът се организира от Община Лясковец и местното читалище и винаги се провежда през месец май, когато е и празникът на селото. Концертът се състоя в читалищния салон и неговото начало даде с изпълненията си драгижевската Група за обработен фолклор „Детелина” при пенсионерски клуб „Вяра” и местното читалище „Развитие-1894” с художествен ръководител Цветанка Христова. Председателят на културната светиня Мария Петрова откри празника и приветства с „Добре дошли” гостите на фестивала, а кметът на Общината д-р Гецова и на селото Цоньо Трънков при откриването поздравиха самодейците.  

Тази година в прегледа всички участващи певчески формации бяха оценявани от тричленно професионално жури. Досега песенния фест нямаше конкурсен характер, но изпълнителите бяха наблюдавани от доц. Митко Димитров - преподавател във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, специалност Педагогика на обучението по музика. Именно той тази година бе поканен за председател на журито, подкрепен от мнението на Галина Иванова - диригент на хора при Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Българче” и Мария Петрова - музикален педагог и председател на НЧ „Развитие-1894”с. Драгижево. 

Осмият общински преглед на песенното самодейно изкуство даде възможност за изява на всички певчески фолклорни формации на територията на Община Лясковец, които комисията оцени в две категории – „Певчески състави за обработен фолклор” и „Камерни формации”. 

В богатата концертна програма бяха включени, както певчески колективи, така и индивидуални изпълнители. Малки и големи певци огласяха драгижевската сцена в продължение на часове. На сцена се изявиха над 120 изпълнители от различните състави, действащи към читалищата и пенсионерските клубове в лясковска община - от Лясковец, от Джулюница, Мерданя, Козаревец, Добри дял и домакините от Драгижево. Гост-изпълнител на празника беше Младежка самодейна танцова група „Добридялски мераклии”. Те танцуваха и веселиха присъстващите, докато журиращата комисия обсъждаше и класираше победителите. 

Основна цел на Общинския песенен преглед е да се съхрани и популяризира местната художествено-творческа самодейност. И това несъмнено е постигнато, защото в тези осем поредни издания фестивалът, освен че стана традиция, в него участниците не престават да се включват с все по-голям интерес. Тази година певците получиха и множество награди според преценката на журито. Това съревнование за най-висок приз беше за тях най-важния стимул.  

Предвидени според новия регламент бяха три поощрителни награди – те са за добридялската фолклорна група „Пъстра китка”, за „Росна китка” от лясковския пенсионерски клуб „Мазневска чешмичка” и за най-младия състав от лясковското читалище – Детска група за народно пеене „Сорина”. Награда за най-атрактивно изпълнение получиха козаревските певици, най-млад участник беше 6-годишната Даяна Ахмедова от Драгижево, а най-възрастен участник за поредна година е 86-годишната Пенка Ненова, която е и солистка на добридялската група. Присъдени бяха и Специални награди на кметовете на Община Лясковец и Кметство Драгижево. Наградата на д-р Гецова отиде заслужено при Женски народен хор при читалище „Развитие-1902” село Мерданя, с художествен ръководител Красимира Колева. Кметът Трънков даде приза на кметство Драгижево на Група за народни песни „Авлига” при козаревското читалище „Земеделец-1899” и местния клуб „Здравец”. Освен наградата на кмета на Общината, първо място в категория „Певчески състави за обработен фолклор” бе дадена най-добре представилите се в прегледа певици от мерданския Женски народен хор. Втори са домакините от драгижевската група „Детелина”, а трети - джулюнския състав „Ален божур”. В раздел „Камерни формации” – най-високия приз журито отсъди да вземе Пенка Ненова, втора награда получиха Детската фолклорна група от драгижевското читалище, а трети са певиците от мерданския клуб на пенсионера и инвалида „Надежда”. Всички участници получиха грамоти, а победителите статуетки, плакети и дипломи. За ценителите на българския фолклор, това бе един истински празник за душата, а за всичките над 120 изпълнители – морално удовлетворение за труда и творческия им ентусиазъм.  

 

 © 2000-2020 Община Лясковец за сайта | общи условия | поверителност на личните данни | карта на сайта |