This web site requires enabled JavaScript in order to work properly...

Д-р Гецова награди призьорите в Шестия конкурс за литературно творчество

 

02.11.2016:
Д-р Гецова награди призьорите в Шестия конкурс за литературно творчество

Шести по ред конкурс за литературно творчество сe проведе в Лясковец. Конкурсът е областен и в него се впускат поети и писатели, които пишат стихове и проза, посветени на род, родина, език, на будителите и любовта към родния край. Областният конкурс „Никола Козлев и Цани Гинчев” носи имената на двамата големи български възрожденци, чиято творческа съдба неизменно е свързана с родния им град Лясковец. По статут се провежда през година в навечерието на празника на народните будители и за всяко ново издание творците пишат по различна тема. Тази година участниците следваха темата „Будителите – вечен факел”. Първоначално литературната надпревара с учредяването си имаше статут на общински конкурс, но през 2012 стана областен. През годините темите, по които пишеха авторите бяха „Лясковец – средище на будители”, „По възрожденските пътеки”, „Искрите в родовата памет”, „Извори на непреходното“, „Вам, будители – възхвала”, но основно съвременниците трябваше да отдадат чрез творчеството си почит към Никола Козлев и Цани Гинчев, по които стъпки вървят днешните поети и писатели. Участниците се състезават в два раздела – „Поезия” и „Проза”, като се разпределят в две възрастови категории – учащи се и възрастни. Представените творби могат да бъдат до три броя от автор, като важно условие е да са непубликувани до сега и да не са участвали в други конкурси. По статут прозаичните имат ограничение в обема – произведенията не трябва да надхвърлят три печатни страници.  

Тази година петчленно жури с председател Цанко Стефанов – експерт от областна администрация, оцени общо 31 творби, постъпили за конкурса. Освен награди за първо, второ и трето място, журито определя и кои да носят Специалната награда на областния управител и тази на кмета на Община Лясковец.  

Както всяка година, призьорите получават своите отличия на официална церемония в Деня на народните будители – 1 ноември, която се състоя по време на празничния концерт на изпълнителите от читалище „Напредък-1870”. Концертът започна с певческите изпълнения на вокална група „Бели ружи” с ръководител Добринка Стателова, след което д-р Гецова поздрави всички присъстващи с най-българския празник. Тя и председателят на журито връчиха наградите на отличените в конкурса. Голямата награда на кмета на Община Лясковец в тазгодишното издание на конкурса бе присъдена на Валентин Ангелов от горнооряховската литературна група „Асен Разцветников” за стихотворението му „Българи”, а Специалната награда на Областния управител отнесе лясковската поетеса Галина Москова, член на местния литературен клуб „Вдъхновение”. Тя спечели престижното отличие със стихотворението си „До кръв и след пепел”.  

Всички останали призьори получиха от д-р Гецова предметни и парични награди и грамоти. Най-малката наградена в конкурса ученичка тази година бе второкласничката Виктория Ангелова от НУ „Цани Гинчев”, написала есето „За Цани Гинчев и за мен”. При по-големите ученици в раздел „Поезия” съответно на първо, второ и трето място са стиховете, посветени на будителите, които написаха Маринела Люцканова, Надежда Стоянова и Йордан Стоичков. В раздел „Проза” наградени за своите есета са Габриела Кондева, Маринела Люцканова и Белослава Маринова – всички възпитаници на СУ „Максим Райкович”, град Лясковец. 

В раздел „Поезия” за възрастни първо място получиха стиховете на лясковчанката Валя Петрушева „Шепотът в кръвта” и „Камбаните, когато замълчат…”. На второ място се класира Николинка Маринова с творчески псевдоним Лина Марини от Горна Оряховица, написала стихотворението „Българските читалища” по повод 160 години от основаването на първите български читалища и началото на читалищното дело в страната ни. С трето място бе отличена горнооряховчанката Тодорка Ефтимова за творбата ѝ „Огъня вековен”. В раздел „Проза” пътеписът на Галина Москова „Петропавловската обител” заслужи първо място, а второ получи историческият разказ на Димитър Панайотов „Мечтата на един българин”.  

След приветствията и награждаването на отличените в областния конкурс, за доброто настроение на всички се погрижиха възпитаниците на лясковското читалище – Танцова школа „Ритъм” с художествен ръководител Валя Атанасова, ДВГ „Звънчета” и музикални изпълнения на пиано от Школата по музика с ръководител Мария Петрова, Детски танцов състав „Лудо младо” с ръководител Йордан Зангов, както и гост-изпълнителя на вечерта - музикален дует „Тюркоаз”. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 © 2000-2020 Община Лясковец за сайта | общи условия | поверителност на личните данни | карта на сайта |