This web site requires enabled JavaScript in order to work properly...

20 години певческа група отбелязаха в село Козаревец

 

31.10.2016:
20 години певческа група отбелязаха в село Козаревец

В навечерието на Деня на народните будители в село Козаревец се състоя голям празник от културния календар на селото. По повод 20 години от създаването си, певческата група на село Козаревец подготви празничен концерт, състоял се в местното читалище. Групата е създадена през есента на 1996 по идея на тогавашния председател на пенсионерския клуб Рачо Радев и под ръководството на козаревчанката Иванка Павлова – дългогодишна учителка и музикален педагог. До 2008 година носи името Вокална група „Младост”. За периода 2010 – 2011 неин ръководител е Атанас Костов. В момента съставът ѝ наброява 17 самодейци, имащи щастието да бъдат ръководени от младия Аспарух Костов, който е с певците от 2012 година насам. Вече две десетилетия съставът функционира към клуба на пенсионера „Здравец” и козаревското читалище „Земеделец-1899”. Да уважат празника на своите колеги присъстваха представители на читалища и пенсионерски клубове от общината, които поздравиха самодейците за постиженията им през годините. Официални гости на тържественото честване бяха кметът на общината д-р Гецова и Клавдия Ганчева – депутат от ПГ на ГЕРБ, общинския съветник Ралица Рашева, много представители на местни фирми и организации. 

Приветствие към групата отправиха д-р Гецова и Клавдия Ганчева като пожелаха на певиците и техните ръководители да продължават все така с обич и сърцатост да се раздават на своите почитатели, да предават на младите нестихващия си ентусиазъм, бодър дух и любовта към българския фолклор. За своя празник певците зарадваха гостите си с китка от фолклорни песни от своя репертоар. В програмата за юбилея се включиха и децата от козаревската ДГ „Детелина”, танцов фолклорен клуб „Балканика”, клуб по спортна акробатика „Джим денс” и Мъжка певческа група „Георги Измирлиев” от съседна Горна Оряховица и гостите от Габрово - Вокална група за стари градски и народни песни „Настроение”. На своя юбилей групата за обработен фолклор бе именувана с името „Авлига”. Ритуалът по кръщението извърши йеромонах Димитър, а кръстник стана доц. Митко Димитров, преподавател в катедра „Музика” на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, който бе дарен, както обичаят го изисква, с кърпа, пита, кокошка и вино.  

За 20-годишното си съществуване певците имат многобройни изяви и участия във фестивали, като печелят престижни призови места, дипломи и медали и допринасят за развитието на песенното творчество на местно, общинско и национално ниво. Ежегодно певците представят нови песни и участват и печелят наградите на фолклорни форуми като „Искри от миналото”, провеждан в Априлци, Националният фолклорен събор „Авлига пее с песните на Мита Стойчева”, във „Фолклорен извор” в Царевец, в „Балкан-фолк” във Велико Търново, „На мегдана” в с. Писарево. Групата е участник и във всяко издание на Петропавловския събор на народното творчество и в редица концерти от общинско и местно значение, както и във всички кулинарни празници, организирани в региона и общината ни по време на които представят тематични песни. За 20-те творчески сезона до днес, Групата и нейните солисти са завоювали 10 златни, 5 сребърни и 4 бронзови медала. Съставът е носител на званието Лауреат и удостоен с Приз. 

Ръководствата на клуба на пенсионера и читалището връчиха за годишнината медали на всички самодейки, минали през редиците на групата за 20 години, а живите останали основатели бяха удостоени със статуетка-символ на музиката. За партньорите си през годините, в знак на благодарност, организаторите направиха с много любов сувенир-колаж със снимки на групата. Настоящият солист и председател на пенсионерския клуб Дочка Габровска благодари, както на спомоществователи за развитието на състава през годините, така и на кмета на община Лясковец д-р Гецова, която подпомага изявите им и стимулира тяхната работа. Аплодисменти заслужи и човека, който винаги стои зад състава и неотлъчно е с него по време на всички изяви - кмета на селото и председател на читалището Парашкев Парашкевов.  

Празникът завърши подобаващо за юбилей, с разрязване на торта с емблемата на групата- подарък от Ралица Рашева, управител на комплекс „Лесопарка”. 

 

 © 2000-2020 Община Лясковец за сайта | общи условия | поверителност на личните данни | карта на сайта |