This web site requires enabled JavaScript in order to work properly...

В Козаревец се състоя Празник на кокошата чорба за шести път

 

11.09.2016:
В Козаревец се състоя Празник на кокошата чорба за шести път

Празникът на кокошата чорба в лясковското село Козаревец за шести пореден път беше посветен на най-вкусно сготвената чорба от домашна кокошка. 16 отбора от Лясковец и съставните на общината села, както и гости от региона, показаха познания в приготвянето на питателното ястие. Идеята за нетрадиционния кулинарен празник е на кмета на село Козаревец - Парашкев Парашкевов и интереса към него с годините нараства все повече. Доказателство за това е тазгодишното участие на най-много кулинарни отбори в съревнованието. 

Празникът започна още в ранните часове на деня, като участниците приготвиха своите огнища и ароматът се понесе в парка на козаревското читалище.  

Официалният старт на кулинарното състезание дадоха кметът на Община Лясковец д-р Ивелина Гецова и Парашкев Парашкевов – кмет на селото и председател на местното читалище „Земеделец-1899”. Специален благослов отправи и местния свещеник Димитър. След като бяха осветени всички казани, готвачите се впуснаха в майсторене на чорбата, а певческите групи и състави при общинските клубове на пенсионера и читалищата, както и гостите, подхванаха песни, за да веселят събралия се народ и за да е по-харна трапезата.  

По два отбора имаха Драгижево и село Мерданя, както Лясковец, който бе представен от двата пенсионерски клуба „Зора” и „Мазневска чешмичка”, а с по един отбор се представиха Джулюница, Добри дял и Козаревец, макар че домакините имаха две харании пълни с чорба, една огромна тава с ориз с кокоше месо и 100-литров казан с „Чорбата на кмета”. Последният не се състезаваше и от него имаше, както винаги, по черпак за всеки. И домашна гроздова ракийка към кокошата чорба сипваха за всеки гостоприемните козаревчани. В състезанието се включиха и отбори от съседни села и градове – от Сливовица, от Кесарево, от село Янтра и Стрелец, от Златарица, от Балканци и Асеново. Всички отбори се бяха подготвили и с добре аранжирани щандове, препълнени с гозби, зеленчуци в кошници и декоративни украси, тематични с идеята и настроението на празника. 

По обяд специално жури вече опитваше вкусните чорби. Тричленното жури бе в състав: управителят на ресторант „Панорама” Пламен Караджов, Ралица Рашева – собственик на комплекс „Лесопарка” и Борислав Банов – професионален готвач с 40-годишен опит и стаж в готварския бранш.  

След двучасово готвене на открито, комисията дегустира кулинарните творения и избра най-вкусната чорба от селска домашна кокошка. Първо място в надпреварата  

за най-вкусна кокоша чорба спечели групата от читалище „Развитие-1903” село Мерданя. На второ място журито постави чорбата също на отбор мерданчанки – по-възрастните представителки на селото от пенсионерски клуб „Надежда”. Третото място отиде при сборният обор на Добри дял – жени от пенсионерски клуб „Еделвайс” и местното читалище „П. Р. Славейков”. Останалите 13 отбора си тръгнаха с грамоти за участие. Сборният отбор на Козаревец не за пръв път спечели състезанието за най-атрактивно подреден щанд, а джулюнчанката Тодорка Илиева заслужи приза за най-атрактивен готвач. Наградите на победителите връчиха кметът на общината д-р Гецова и управникът на Козаревец и домакин на събитието Парашкев Парашкевов. Пожеланията на д-р Гецова за приятен и незабравим празник се сбъднаха. Веселбата се хареса на всички и несъмнено догодина казаните, които организаторите трябва да стягат, ще са още повече. 

За да се уверят, че преценката на журито е правилна, гостите на празника имаха възможност да опитат гореща чорба от казаните, гарнирана с домашна ракия. 

 

 © 2000-2020 Община Лясковец за сайта | общи условия | поверителност на личните данни | карта на сайта |