This web site requires enabled JavaScript in order to work properly...

150 гозби сготвиха за „Пъстра трапеза” в Джулюница

 

29.08.2016:
150 гозби сготвиха за „Пъстра трапеза” в Джулюница

„Пъстра трапеза” бе събитието, което в края на лятото беляза началото на поредицата кулинарни прояви в Лясковско. Кулинарните събития се наложиха трайно в календара на Общината и са резултат от успешно провеждащия се Карвинг-фестивал Лясковец – пъстра столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство, който има вече 5-годишна история.  

Тази година изявите започнаха с фестивала „Пъстра трапеза на гости в село Джулюница”, като в него се включиха не само лясковските села, но и гости-участници от региона. Осмото му поредно издание подготвиха Народно читалище „Пробуждане-1896” с. Джулюница, подкрепени от Община Лясковец и Националната Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите – А.Р.И.З. -7 - основател на пътуващата изложба „Пъстра трапеза”. Село Джулюница преди година стана носител на престижното национално отличие „Пазител на традициите” именно заради отличната организация на този празник и умението на джулюнчани да съхраняват и развиват поминъка на старите градинари.  

В слънчевия неделен ден на 28 август централния парк в селцето отново събра любителите на вкусните български ястия, а местните и гости-кулинари разпънаха щандове, за да покажат уменията си в приготвянето на вкусна и добре аранжирана храна. Площадът беше изпъстрен с разнообразие от етно-щандове, които също като ястията се конкурираха за призовите места. С гордост кметът на общината д-р Гецова още веднъж изтъкна, че трудолюбието на хората и обичта към земята стои в основата на успехите, които Джулюница и всички майстори-кулинари от общината постигнаха през годините и в националите столични надпревари на „Пъстра трапеза”. Тя поздрави при откриването на празника всички участници, благодари им за отдадеността през всичките осем издания на фестивала и пожела успех на най-добрите кулинари. Екатерина Москова - председател на Народно читалище „Пробуждане-1896” с. Джулюница и основният организатор и основател на кулинарния фестивал А.Р.И.З.-7, в лицето на зам. председателя Цвета Вълчева, също приветстваха всички дошли да се веселят на празника. Оригинални ястия, характерни за лясковския край и региона, уникални кулинарни творения по рецепти на нашите баби, карвинг-изкуство и пълни кошници със зеленчуци, видяха посетителите на пребогатото селско изложение. Наред с всичко това, любителите на хубавата българска песен пък имаха възможността да чуят пъстра китка от фолклорни изпълнения на певчески колективи и да се забавляват с ритмите на творческите танцови формации от Джулюница и региона. Много песни и хора от северняшкия край на България вдигнаха десетки гости на крака. Фолклорната програма бе открита от домакините от танцов клуб „Палитра” и Певческа група „Ален божур”. Участие в нея взеха и гостите от клубовете на пенсионера „Зора” и „Мазневска чешмичка” гр. Лясковец, НЧ „Развитие-1894”с. Драгижево, ККП „Здравец” и НЧ „Земеделец-1899” с. Козаревец, от еленските читалища „Просвета-1897” с. Палици и „Надежда-Беброво-1870”, клуб на пенсионера „Златна есен” с. Горско Ново село и НЧ „Просвета-1927” с. Сливовица, община Златарица, пенсионерски клуб „Асен Златаров” Попово и село Антола. Гост изпълнител на празника тази година беше народният певец Петър Кирилов от поповското село Медовина, заедно сФолклорна формация „Цветница”. 

Всички гости на фестивала опитаха от вкусната рибена чорба на майсторката Марийка Добрева и от домашната лютеница на Тодорка Илиева. 60 литра чорба, около 400 филии с лютеница изядоха гостите, а представители на пенсионерския клуб в селото пържиха с часове вкусни мекици. Конкурс се проведе и за подрастващите, които са утрешната смяна на опитните градинари и утрешни пазители на традициите. Децата на Джулюница и малчугани от околните градове и села се включиха в традиционния детски пленер за рисунки. Те рисуваха на място картини, изобразяващи атмосферата на празника, за което получиха награди и аплодисменти. Доказателство за приемственост сред поколенията бе и публична демонстрация на карвинг-изкуство. Досега в дните на фестивала карвинг-умения показваше 65-годишната козаревчанка Ценка Димова, а тази година младата Виктория Димитрова от Джулюница се включи в майсторенето на уникални фигурки от зеленчуци и плодове. Най-впечатляващо творение бе картата на България в цветовете на националния флаг, направена от диня. 24-годишната Виктория живее в София, но идва на гости при баба си в Джулюница и разказва, че всички в къщи умеят да готвят отлично. Участвала е в „Мастър шеф у дома” и е печелила наградата на състезанието, конкурирайки се с над 180 състезатели. Именно нейната сестра Неделина Димитрова се включи с множество ястия в щанда на Джулюница и получи от оценяващата комисия награда за цялостно участие във всички категории на „Пъстра трапеза”.  

Три часа бяха нужни на журито в състав Цвета Вълчева, Ваня Табакова и Петко Петков да опита всичките гозби, които подредиха в 8-те щанда сръчните домакини. 15 награди отнесоха победителите в това издание на фестивала. За „Оригинална рецепта” бе наградено ястието „Патладжани с падпадък” приготвено от Димитринка Енева от Драгижево и „Яхния от дюли” на козаревчанката Ганка Димитрова. Наградата за „Най-добър десерт” грабна Димитрина Иванова от Джулюница за „Пикантна торта”, поощрение получиха и „Сладки охлювчета” на Калина Цацова от Лясковец. Заслужено наградата за „Вкус” взе Мария Станчева, също от лясковския клуб на пенсионера „Зора” с домашно приготвения „Качамак”. За „Вкус” бе отличен и „Султански кебап” на Красимира Колева от Мерданя, която бе похвалена от журито за многообразието от рецепти, които всяка година представя в конкурса. Най-добре с приготвянето на ястие по „Автентична рецепта” се справиха Стефка Янакиева от Козаревец с нейната „Триеница” и разградчанката Димка Илиева с ястието „Гюзлеме”. В категорията „Етно-ястие” победителка е Иванка Петрова от Горско Ново село със своя „Рибник”, а поощрение получи Марийка Катърова от Драгижево за „Градинска гозба”. Тази година, освен в традиционните за фестивала категории, журито оцени и ястия приготвени от люти шипки, които могат да бъдат включени в конкурса на Асоциацията, специално посветен на лютата шипка. Наградата в раздел „Разядки” за ястието „Сладко люто маке” грабна мерданчанката Стойна Узунова - един от най-възрастните кулинари на „Пъстра трапеза”. Цялостна награда за най-добре аранжирана трапеза в категория „Етно-визия на щанд” този път получиха гостите от Сливовица.  

Най-добрите кулинари бяха наградени от кмета на общината д-р Гецова и председателя на журито Цвета Вълчева. За успешното провеждане на осмото издание на фестивала организаторите изказаха своята огромна благодарност на всички участници в събитието и на спонсорите – читалищните доброволци Димитър Славев, Даниела Христова, Марийка Добрева, Христинка Гуглова, Румен Стойков, Стоян Митев, Йорданка Бонева, Марияна Дончева, Светлана Иванова, Лозана Панева, Иванка Чолакова и фирмите на Ралица Рашева, Ивайло Димитров, Иван Балкански, Игнат Енчев, Цветелин Колев, Галя Стайкова, Светлозар Иванов. 

 

 

 

 © 2000-2020 Община Лясковец за сайта | общи условия | поверителност на личните данни | карта на сайта |