This web site requires enabled JavaScript in order to work properly...

Предстои цяла поредица от кулинарни празници

 

23.08.2016:
Предстои цяла поредица от кулинарни празници

Цяла поредица от кулинарни празници се подготвят в община Лясковец. Кулинарните събития се наложиха трайно в календара на Общината и са резултат от успешно провеждащия се Карвинг-фестивал Лясковец – пъстра столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство, който има вече 5-годишна история. 

Тази година изявите започват на 28 август, когато ще се проведе Националния кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости в село Джулюница”. Събитието е тази неделя на централния площад в село Джулюница, като началото му е в 9 часа. Разнообразни ястия, уникални кулинарни творения по рецепти на нашите домакини, карвинг-изкуство и красиво подредени трапези ще могат да видят посетителите на изложбата. Шеф Пеньо Иванов за осми път ще демонстрира пред гостите и жителите кулинарните си умения. Ще има разнообразие от етно-щандове, които също като ястията ще се конкурират за призовите места. 

След като разпънат трапезите в Джулюница, майстори-кулинари ще се впуснат и в празника, посветен на българската домашна лютеница, който ще се състои на 31 август в централния парк в Лясковец. Миналогодишната победителка Марийка Златева от Козаревец ще представи своята рецепта и ще приготви на открито лютеницата тази година. Близо до врящата тава в парка ще бъдат разпънати шатри, в които Лясковец и всяко лясковско село ще представи изложба от пресни и консервирани зеленчуци, плетива, сечива и типични за градинарството предмети, които могат да бъдат разгледани от жители и гости на града. Изложбените щандове могат да се видят от 11 часа на 31 август, а варенето на домашната лютеница в 14 часа. Тази година успоредно с приготвянето на лютеница, ще бъде показано как се прави и вкусна градинарска чорба по рецепта на домакини от Мерданя. За поредна година ще се състои и конкурсът за най-вкусна домашна лютеница, като трите най-добри майсторки ще получат предметни награди и грамоти от кмета на общината д-р Гецова, а победителката – правото да свари публично лютеница в следващото издание на празника. След приключване на конкурса и обявяването на призьорите, ще бъде изядена, както градинарската чорба, така и приготвената на място лютеница. 

Кулинарен празник ще има за пореден път и в Козаревец, където зеленчуците ще влязат в тенджерите, за да овкусят прословутата кокоша чорба, която ще се готви публично в селото за шеста поредна година. Празникът „Ден на кокошата чорба” по традиция се прави в първата събота след Малка Богородица. Тази година огнищата с казаните ще къкрят на 11 септември. Откриването е в 10 часа в читалищния парк в Козаревец, а към обяд ще бъде избрана най-вкусната кокоша чорба. По традиция от три години насам кметът на Козаревец Парашкев Парашкевов готви кокоша чорба в свой казан, който не участва в конкурса и от който има по черпак за всеки. 

 

 © 2000-2020 Община Лясковец за сайта | общи условия | поверителност на личните данни | карта на сайта |