This web site requires enabled JavaScript in order to work properly...

Мерданският Женски народен хор спечели Гран при "Златен Орфей"

 

01.07.2016:
Мерданският Женски народен хор спечели Гран при "Златен Орфей"

Женският народен хор от село Мерданя спечели най-голямата награда - Гран при „Златен Орфей” на XII Международен фолклорен фестивал „Евро фолк – Черно море“ 2016. Хорът функционира към местното читалище „Развитие 1902” и негов ръководител е Красимира Колева. Ангелогласните певици от години печелят призови места по фестивали и конкурси, прославяйки родното си село Мерданя и Община Лясковец. През месец май хорът спечели два Златни медала - от Националния шампионат по фолклор и от Световна купа по фолклор във Велико Търново.  

Голямото отличие „Златен Орфей” от престижния международен конкурс им бе връчено от президента на Европейската Асоциация на Фолклорните Фестивали Калоян Николов, по време на официалното закриване на фестивала. Мерданските славеи се надпяваха с повече от 1000 участници от България и чужбина, които се включиха в 12-то издание на форума. Във фестивала участваха и танцови състави, ансамбли и индивидуални изпълнители. И тази година „Евро фолк – Черно море“ 2016 се проведе в комплекс „Грий парк“ – Китен. Женски народен хор се представи с три песни обработен фолклор - акапела и солово изпълнение на шестгодишната Николета Христова. Малката певица изпя песен на един от най-големите народни певци - Тодор Кожухаров и получи Диплом за приемственост между поколенията на името на Илиян Николов, основател на Старопланински събор „Балкан фолк“ и Музикални празници. Заедно с момиче от Сливен, Николета стана Откритие на „Евро фолк – Черно море“ 2016 като един от най-малките изпълнители на българска народна песен.  

„Хоровите песни бяха трудни за изпълнение, изискващи голяма издръжливост на гласовете”, разказва художественият ръководител на състава Красимира Колева. Едната песен, с която са се представили е нейна авторска - текст, музика и обработка, а другата се изпълнява от хор „Космически гласове” с диригент Ваня Монева.  

„Въпреки, че олекотих малко обработката, защото все пак сме самодейци, в началото имах опасения, че може да не се справим добре”, споделя още ръководителката на лясковските певици. „Конкуренцията и напрежението също не бяха за подценяване, а когато си на сцената, това оказва голямо влияние. По начина, по който се представихме, по реакцията на журито и публиката, разбрах, че можем да очакваме хубава награда. Точно за този най-голям приз винаги сме си мечтали, след като още миналата година бяхме „на косъм” от него”, разказва за преживяното щастие Красимира Колева. 

Да им е честита наградата на всички певици и да са здрави и занапред да ни радват с успехите си! 

 

 © 2000-2020 Община Лясковец за сайта | общи условия | поверителност на личните данни | карта на сайта |