This web site requires enabled JavaScript in order to work properly...

Изложба, филм и книга за Буров представиха в Лясковец

 

27.06.2016:
Изложба, филм и книга за Буров представиха в Лясковец

Ден преди настъпването на Петровден, в Лясковец се състоя празник, посветен на най-известния български банкер и финансист Атанас Буров, родом от Горна Оряховица, но наследник на фамилия с лясковски корени - рода Бурови. Изложбата разказа за Буров и рода му и включваше цяла сбирка оригинални банкови акции на Бурови, възстановени печати, оригинални писма, снимки и документи. Представена бе и книгата на Николай Иванов „Нови щрихи към портрета на А. Буров”.  

Гости на изявата бяха кмета на Общината д-р Ивелина Гецова, Даниела Арабаджиева – председател на общинския съвет, почетния гражданин на Лясковец – Спас Панчев, местни историци, граждани и много ученици. Деца, възпитаници на старото Бурово училище, днес НУ „Цани Гинчев” гордо вееха трибагреника и знамето на първото училище в Лясковец, създадено преди 110 години с помощта именно на банкера. 

Инициатор на празничната проява бе председателят на Културно-просветното сдружение „Св. Св. Петър и Павел” в Лясковец Бисер Цанков, подкрепен от общинското ръководство, институции, читалища и много фирми-спонсори от Лясковец и Горна Оряховица. Изложбата бе експонирана в къщата-музей на сдружението до емблематичната за града Мазневска чешмичка на старинната улица „Никола Козлев” и бе съпроводена от всенародно веселие с презентации на фирми, лясковски вина и горнооряховски суджук. Приповдигнато настроение внесоха песни за България, рецитация на ученици на стихотворението „Аз съм българче”, както и изпълнението на националния ни химн, което направиха самия организатор и приятелят му – певецът Ивалин Иванов.  

Животът и делото на Атанас Буров са неразделна част от съдбата и историята на България. Виден финансист, политик и държавник на своето време, той и днес е актуален с трайните си убеждения на демократ, хуманист и патриот. Завършил право и икономика в най-престижния университет за онова време - Сорбоната в Париж, след което навлиза в банковото дело. Увлича се и от политика и журналистика, публицист и издател на вестник „Мир”. Активен член на Народната партия, той става народен представител. Бил е министър на търговията и промишлеността, в два кабинета на външните работи и на вероизповеданията. Атанас Буров е избиран за народен представител десет пъти, бил е подпредседател на Народното събрание. Той е политик, който никога не позволява компромиси или отклонения от демократичните принципи и поставя над всичко националните приоритети. Сред най-креативните идеи на Атанас Буров съвременниците и последователите му посочват идеите за ролята на предприемачеството в съвременното общество, за акционерната форма на сдружаване, за ролята на държавата в подкрепа на капитала. Идеите на Буров за изграждане на демократична българска държава с просперираща икономика, модерна финансова система, свободно движение на капитали и европейски ориентирана външна политика, продължават да са актуални и в началото на третото хилядолетие. 

 

 

 

 © 2000-2020 Община Лясковец за сайта | общи условия | поверителност на личните данни | карта на сайта |