This web site requires enabled JavaScript in order to work properly...

Състоя се Етно-ревю за Еньовден

 

24.06.2016:
Състоя се Етно-ревю за Еньовден

Уникално събитие от предпразничната програма за Петровден събра три поколения лясковчани в Централния градски парк. То се състоя в най-хубавия летен християнски празник 24 юни - Еньовден. Подготвиха го клуб „Млад етнограф” при лясковското читалище „Напредък-1870”, с подкрепата на Община Лясковец и с участието на самодейци от Пенсионерски клуб „Мазневска чешмичка” и Танцова школа „Ритъм”. Идеята бе на младия етнограф Николай Марков, подкрепен от общинското ръководство и читалището и с любезното съдействие на притежателя и колекционер на народните облекла Петър Георгиев. Богата концертна програма съпътстваше ревюто, но преди да бъдат показани уникалните носии, младите етнографи представиха типичния за Еньовден обичай „Еньова буля”. 

 

Настроение с песните си внесоха бабите-самодейки от вокална група „Росна китка” при клуба на пенсионера, а по-младите творци на родното изкуство от Танцова школа „Ритъм” изпълниха тематични танци за празника – „Малка мома” и Самодивско хоро, а песента „Слънчице, мило мамино”, изпълниха Живка Стоименова и Николай Марков. 

 

Самото етно-ревю под наслов „От раклите на баба” представи 16 уникални облекла от различни географски области на България. Носиите в централния парк пред обществеността показаха танцьори от ТС „Лудо младо” и млади лясковчанки. Целта на организаторите на проявата бе да разкрият красотата на българския бит, пъстротата от шевици, забрадки и украшения в духа на фолклорните традиции. За всяка една от тях разказа колекционерът им Петър Георгиев. 

 

Петър Георгиев е родом е от село Писарево. Запознава се с фолклора още като малък, тъй като майка му е самодейка в местната фолклорна група. Като ученик се запалва и в събирането на народни носии. Първите образци намира в скрина на баба си. Така с течение на годините тази страст все повече и повече се засилва и в колекцията му попадат образци от почти цяла България. За него най-ценни обаче си остават носиите от родното му село Писарево. Чувства се горд, че успява да издири автентичните облекла на различните региони в България. Днес колекцията му наброява над 60 окомплектовани носии и отделни части за такива. 

 

Докато траеше ревюто, собственика на пищните носии разказа характерни особености и за всяка една носия и географската област, в която се е носила, както и по нещо за хората, които са я притежавали и дарили на колекционера. 

 

На финала на прекрасния празник, кметът д-р Гецова поздрави участници, гости и всички присъстващи, поздрави и младите, и по-възрастни пазители на народните ни традиции, след което всички минаха под Еньовския венец за берекет и здраве, както повелява обичая, в деня на билките и билкарите. 

 

 

 

 © 2000-2020 Община Лясковец за сайта | общи условия | поверителност на личните данни | карта на сайта |