This web site requires enabled JavaScript in order to work properly...

С историческа вечер започнаха празничните прояви за Петровден в Лясковец

 

24.06.2016:
С историческа вечер започнаха празничните прояви за Петровден в Лясковец

Официалният си празник жителите на град Лясковец отбелязват на 29 юни - Петровден. Това е денят, в който православната църква и вярващите християни отдават почит на апостолите Петър и Павел, чието име носи светинята над града - Манастирът „Св. Св. Петър и Павел”. 

 

По традиция, седмица преди самия Петровден започват проявите, посветени на официалния празник. Историческа вечер бе първото събитие, което върна лясковчани към историята на града. Тя бе посветена на 105 години от смъртта на д-р Иван Касабов - едно голямо име не само в историята на Лясковец, но и в българската история. Срещата, посветена на историята, се проведе в заседателната зала на Община Лясковец, при интерес от страна на общинското ръководство, граждани и местни историци. Гост-лектор бе проф. Иван Стоянов от ВТУ, който има задълбочени изследвания за д-р Касабов. 

 

Преди точно седем години д-р Иван Касабов бе удостоен посмъртно с титлата „Почетен гражданин” на Община Лясковец за значителен принос в обществено-политическите борби през Възраждането. В своята лекция проф. Стоянов изтъкна именно този принос на лясковчанина за създаването на революционните комитети в България. Касабов е автор на прокламацията към българския народ, написана от името на привременното българско правителство в Стара планина, с която Левски е обикалял земите ни, за да създава комитети и да буди поробените. 

 

Тази година се навършват и 180 години от рождението на още един революционер от голям стил - съратника на Левски в Лясковец, Марин Станчев. На историческата среща, за личността на лясковския съзаклятник-хъш и пръв помощник на Дякона за създаването на революционния комитет в града, разказа местния историк и председател на Общински комитет „Васил Левски” - Лясковец Димитър Байчев.

 

 © 2000-2020 Община Лясковец за сайта | общи условия | поверителност на личните данни | карта на сайта |