This web site requires enabled JavaScript in order to work properly...

Празнувахме Трифон Зарезан

 

14.02.2016:
Празнувахме Трифон Зарезан

Празнуването на Трифон Зарезан в Лясковец започна с провеждането на традиционния конкурс „Най-добро домашно вино”. Големият брой хубави домашни вина, с високо качество, добър вкус и цвят, които представят жителите на Лясковец, доста често затрудняват оценяващата комисия. И тази година съревнованието се проведе в Музея на градинарството. Вината за участие се събираха в продължение на 10 дни, като стриктно бе спазен регламента за участие. До участие се допускаха избистрени, домашно-приготвени вина, представени в не надписани стъклени бутилки с вместимост минимум 0,5 литра, а участник можеше да бъде всеки пълнолетен гражданин, с постоянно местожителство в община Лясковец. Майсторите на домашно лясковско вино се надпреварваха за титлата най-добър винар за реколта 2015 година, която им дава Община Лясковец, както и парични премии за първо, второ и трето място в двете категории червено и бяло вино. За трета поредна година лясковският Клуб на виното също дава своя награда за най-добро вино. 

След приключване на дегустацията бяха обявени авторите на кои проби са най-високо оценени и се класират на призовите места. На трето място са Пламен Георгиев и Борислав Банов – съответно с бяло и червено вино. Второ място заслужиха двете вина на един и същ производител - Петър Тахрилов спечели втора позиция с червеното и с бялото си вино. Първи в надпреварата за най-добро домашно вино станаха Димитър Байчев - направил най-доброто бяло вино и Красимир Йовев - баш-майстор на червената напитка. По една награда за бяло и за червено вино дават за трета поредна година и от Клуб на виното, а тази година наградените са Мирослав Чокоев – за червено вино и за бяло вино – Елисавета Андреева. Всички награди баш-майсторите на вина получиха на централния площад в Лясковец, преди да започне празничния концерт в самия ден на Трифон Зарезан – 14 февруари. Паричните награди и грамоти за първо, второ и трето място в двете категории вина, победили в общинския конкурс връчи кметът на общината д-р Гецова, а наградата на Клуб на виното - председателят на организацията Пламен Георгиев. 

Тържественото откриване на празника Трифон Зарезан бе На 14 февруари хубавото време събра на централния площад в града много почитатели на виното, народните ритми и веселието. Честването на празника започна с водосвет за здраве и берекет, който отслужиха свещениците от Лясковец - отец Богдан и отец Никола. 

Гости на тържеството бяха делегация от Румъния, предвождана от Тодор Ангел – председател на съюза «Български корени». Гости за Зарезан в Лясковец бяха и партньори по проекти на Община Лясковец от Италия и Унгария, депутатите Евгении Стоев и Клавдия Ганчева – народни представители от 43-тото Народно събрание за четвърти многомандатен избирателен район от ПП ГЕРБ. Празникът уважиха и областният управител на В. Търново проф. Пенчо Пенчев, кмета на Велико Търново инж. Даниел Панов, зам. кметовете на Елена и Горна Оряховица, директори на институции и фирми, почетни и заслужили граждани на община Лясковец и др. Гост на тържествата бе и Моника Тютюнкова – директор на Изследователския институт на българите в Унгария, координатор на проект за трансгранично сътрудничество „По пътя на българските градинари”, както и г-жа Галя Чохаджиева – координатор за българския ни екип.  

Кметът д-р Ивелина Гецова поздрави гостите, всички граждани и лозарите и винарите по повод Трифон Зарезан. Пред обществеността бяха обявени и победителите от общинския конкурс за най-добро лясковско вино.  

В неделния ден за доброто настроение на празнуващите жители и гости на Лясковец се погрижи фолклорна компания „Сидер войвода” и клуб за народни хора „Фолклорна броеница” при читалище „Братя Грънчарови-2002” с художествен ръководител Иван Иванов. Докато се виеха хора на площада, 200-литрова бъчва с червено вино и друга с пелин, подарък от „Тотал-вини”, се лееха за жителите на Лясковец, излязли да празнуват.  

С кръшни български ритми танцьори от гостуващата формация, поведоха празничното шествие към лозята. Отец Богдан и отец Никола благословиха и осветиха лозовите насаждения, а Царят на лозето и стопанката на града д-р Гецова, първи зарязаха лозите. Димитър Цветков, от дълги години в ролята на Цар на лясковските лозя, отправи молитва към Св. Трифон за берекет и плодородна година, отчупвайки къшей хляб и преливайки корените на лозите с вино. След тях зарязаха и официалните гости, които си пожелаха здраве и берекет през новата стопанска година.  

 

 © 2000-2020 Община Лясковец за сайта | общи условия | поверителност на личните данни | карта на сайта |