This web site requires enabled JavaScript in order to work properly...

Козаревец се стяга за обичая "Тулум"

 

03.02.2016:
Козаревец се стяга за обичая "Тулум"

В лясковското село Козаревец се стягат за едно от най-комичните събития, съпътствано с много смях, веселие и закачки. В селото още живее един по езически неудържим в пищността си празник, призван да затвори кръг от обреди, така наречената игра „Тулум” или Ергенска сватба. Обичаят „Тулум”, известен още като Ергенска сватба, води началото си от 1930 година. Роден през капитализма, възстановен през комунизма, надживял демокрацията, днес събира хората, които вече като модерни европейци, отново се връщат към българските традиции и извършват ритуала заради всички козаревски ергени. След 18-годишно прекъсване „Тулум” е възстановен през 2008 година. След пет поредни издания на интересната зрелищна проява, събрала стотици зрители, през 2012 година читалищното настоятелство в селото, взе решение празникът да се провежда на всяка високосна година, преди Сирни Заговезни. Възрастните припомнят, че по традиция, след Сирница има забрана за венчавки и затова ритуалът, направен преди Сирни Заговезни, цели да се осмеят не задомените още мъже и това да ги насърчи по-скоро да си намерят булки.  

Играта на персонажа „Тулум” е в основата на празника. Облечен карнавално, с торба дървесна пепел, той опушва ергените, за да ги отличи сред останалите, да изгони злите сили от тях. Смисълът на ритуала цели да се множат семействата, рода, а с него и всеобщата надежда - в края на зимата да се пропъди злото, а доброто и позитивното в живота да възтържествуват. 

Тази цел си поставят организаторите на празника – кметство Козаревец и местното читалище, които вече подготвиха тазгодишната Мъжка сватба. Празникът ще се проведе на 6 февруари 2016 година, като в 9:00ч. сватбеното шествие ще обходи улиците на селото за т.н. „калесване” на сватбари - уведомяване жителите на Козаревец за предстоящата сватба. 

За 11:00 ч. е предвидено да започне пресяването на пепелта „засевки у булката”, което ще се състои в импровизирания „дом на булката”, изграден на площада пред кметството. Следват ритуалите „бръснене на младоженеца”, „вземане” на кръстник и кръстница, „извеждане” на булката, „венчавка” и булчинско хоро. 

В Ергенската сватба участват само мъже. За 2016 година персонажите ще бъдат 25 – предимно младежи от селото, които пресъздават основните герои булка, буляк, кръстник, кръстница, свекър, свекърва и т.н., както и неорганизирани сватбари. В ролите се превъплъщават основно мъже от 16 до 70-годишна възраст. В събитието ще се включат и някои от талантливите актьори на прочутата с успехите си козаревска театрална трупа. Ритуалът „Тулум-Ергенска сватба” тази година е под режисурата на Петко Николаев, а карнавалното шествие ще съпровожда жива музика. Финал на празника сватбарите-зевзеци ще сложат с кръшни хора и сватбарска трапеза. 

 

 

 © 2000-2020 Община Лясковец за сайта | общи условия | поверителност на личните данни | карта на сайта |