This web site requires enabled JavaScript in order to work properly...

Сурвакаха кмета д-р Гецова за Ромската Нова година

 

14.01.2016:
Сурвакаха кмета д-р Гецова за Ромската Нова година

Учeници oт цялата страна cypвaкaха зa здpaвe пo пoвoд poмcкaтa Нoвa гoдинa. За седма поредна година Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ организира инициативи в област Велико Търново, посветени на Василица. Ромският празник продължава три дни – от 13 до 15 януари. В първия ден кметът на община Лясковец д-р Ивелина Гецова и администрацията бяха посетени от малчуганите от Детски център ,,Мост на надеждата”. Те сурвакаха кмета и изнесоха специална програма, посветена на Василица. На 14 януари, както всяка година, баница с късмети подариха децата от джулюнското училище, благославяйки своя кмет и общината за здраве и берекет на ромски и български език. Д-р Гецова благодари на сурвакарите за сърдечните пожелания, дари ги с пакетчета сладки и парички за почерпка на всички.  

Инициативите в София като цяло бяха част от национална кампания, която Център „Амалипе“, общностни центрове и десетки училища организират в цялата страна, давайки възможност на ученици-сурвакарчета да пожелаят здраве и берекет с традициите на ромския и българския фолклор. На 14 януари децата от цяла България, включително и възпитаниците на джулюнското училище бяха на посещение в столицата, за да сурвакат за здраве вицепрезидентът Маргарита Попова, вицепремиерите Томислав Дончев, Ивайло Калфин и Меглена Кунева, министрите на образованието, труда и социалната политика, здравеопазването, заместник-министрите на вътрешните работи и отбраната, Омбудсманът Мая Манолова, народни представители, посланиците на САЩ, Белгия, Германия, Норвегия, Дания, Швейцария, Нидерландия, Индия и Великобритания. Възпитaницитe нa ОУ „П. Р. Слaвeйкoв” в Джyлюницa eдинcтвeни oт oблacт Вeликo Tъpнoвo бяхa избpaни дa ce включaт в пpaзникa в cтoлицaтa. Te посетиха aвcтpийcкoтo пocoлcтвo y нac, министерството на културата и други. Нашите ромски деца бяха приети особено радушно в австрийското посолство, след като така силно впечатлиха преди месец заместник-посланика Томас Щьолцл, който беше на посещение в училището им в Джулюница. Този път децата посетиха посланика, за дa сурвакат и пoздpaвят него и целия му eкип пo cлyчaй Вacилицa. 

Нашето средищно училище „П. Р. Славейков”, с. Джулюница, където се обучават близо 80 ромски деца, е едно от водещите училища в България по отношение реализацията на проекти, с помощта на които се осъществява междуетнически културен диалог и така децата от различните етноси успяват да обогатят знанията си относно ромските и българските традиции, изучаването на обичаите и обредността, съпътстваща празниците на българи и роми. Знания за историята, бита и културата на различните етнически групи, учениците ни получават в продължение на няколко години в заниманията си по фолклор на етносите. Всичко това е постигнато благодарение на отличната работа и всеотдайната и силна взаимовръзка между ученици, учители, родители, представители на „Амалипе” и община Лясковец.  

 

 © 2000-2020 Община Лясковец за сайта | общи условия | поверителност на личните данни | карта на сайта |