This web site requires enabled JavaScript in order to work properly...

Богоявленския кръст от водите на река Джулюнска извади Васил Боев

 

06.01.2016:
Богоявленския кръст от водите на река Джулюнска извади Васил Боев

На Йордановден в най-голямото лясковско село Джулюница се състоя ритуал по хвърлянето на Богоявленския кръст във водите на река Джулюнска. И тази година джулюнчани спазиха традицията за значимия християнски празник –Йордановден и преди хвърлянето и изваждането на кръста, Богоявленския водосвет отчете отец Николай Стайков. Въпреки работния ден, не липсваше и публика. Тази година за здраве се къпаха само двама младежи - Ивайло Славев на 19 г. и Васил Боев на 21 г. 

 

Смелчаците, въпреки студа, се потопиха в реката и късметлията Васил вдигна високо кръста, оповестявайки своята победа. Ивайло Славев участва за четвърта поредна година и два пъти досега е ставал победител. Последно победата беше за Васил Боев. С тазгодишното изваждане на кръста, резултатът беше изравнен. През миналите години участваха по десетина мераклии, но в последните две – до победителите не смеят да се наредят други желаещи да се съревновават. 

 

Преди пет години, след 15-годишно прекъсване, традицията по ритуалното изваждане на кръста от река Джулюнска бе възобновена. Идеята да се поднови организирането на ритуала бе на читалищното настоятелство при НЧ „Пробуждане -1896”, което и тази година бе основният организатор, подкрепен от община Лясковец. За плувците общинското ръководство осигури парични награди и грамоти, а за да се сгреят им бяха предложени топли напитки – чай, пелин, коняк и вино, от които опитаха и превъзбудените зрители.

 

 © 2000-2020 Община Лясковец за сайта | общи условия | поверителност на личните данни | карта на сайта |