This web site requires enabled JavaScript in order to work properly...

Петропавловски събор на народното творчество ще се проведе на 22 и 23 юни 2013 година

 

17.06.2013:
Петропавловски събор на народното творчество ще се проведе на 22 и 23 юни 2013 година

Предстои да се проведе Дванадесетото поред издание на Петропавловския събор на народното творчество „Хоро се вие край манастира”, което ще се състои в околностите на лясковския манастир „Св. Св. Петър и Павел”. Събитието се организира от общините Лясковец, В. Търново и Горна Оряховица. Тази година надпяването ще се състои на 22 и 23 юни 2013 година - събота и неделя.  

Официалното откриване на празника на народното творчество е с начален час 11.30 ч. в събота на 22 юни, а изпълненията и в двата дни ще започват в 9:00 часа и ще протичат на две сцени. Съборът ще бъде открит с приветствие, което ще поднесе кмета на община Лясковец д-р Ивелина Гецова. Гост-изпълнител е фолк-певицата Росица Пейчева с Танцова формация „Етноритъм”. Специално участие имат и фолклорните групи „SHAVLEGO” и „BAKHTRIONI” от Грузия и групата „НУФАРУЛ” от Република Молдова.  

Началото на събора ще бъде поставено с емблематичната песен «Хоро се вие край манастира» в изпълнение на ФА «Сидер войвода», който през настоящата година отбеляза своята 60-та годишнина - ръководител на ансамбъла е Георги Петров. 

В петропавловските надпявания ще се включат около 4 000 участника от цялата страна - любителски и професионални колективи за танцово, песенно, инструментално и словесно изкуство, както и индивидуални изпълнители. Заявилите участие състави са около 200, а изпълненията през двата дни достигат 250. 

Изпълнителите получават грамота и плакет със знака на събора. 

Творческата комисия е в състав: 

- Акад. Крум Георгиев – Председател на Общество за фолклор в България,  

- проф. д-р Елена Кутева- музиковед, директор на Държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”;  

- доц. Митко Димитров, преподавател в катедра „Музика” на ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий”и  

- Галя Чохаджиева, главен уредник в отдел „Етнография” на Регионален исторически музей Велико Търново  

 

Медиен партньор е БНР – два дена екип на Националното радио ще предава директно от мястото на събитието чрез фолклорните предавания „Имат ли песните спиране”, „Музикална шарения” и „По нашенски”. 

Във връзка с предстоящия Петропавловски събор, уведомяваме гражданите, желаещи да присъстват като зрители на надпяванията, че могат да се придвижат до околностите на манастира пеш, тъй като пътят по ул. «Манастирска» в посока манастира ще бъде затворен за превозни средства. Превозните средства ще преминават по обходен маршрут в посока към манастира по пътя откъм Шереметя и Арбанаси.  

 

 

 © 2000-2020 Община Лясковец за сайта | общи условия | поверителност на личните данни | карта на сайта |