This web site requires enabled JavaScript in order to work properly...

В памет на нашия съгражданин Петър Слабаков

 

23.04.2013:
В памет на нашия съгражданин Петър Слабаков

На днешния ден – 23 април, е роден нашият съгражданин Петър Слабаков. През 2003 година, преди десетилетие, признателните и горди с великия актьор лясковчани му отдадоха своята почит – Петър Слабаков бе удостоен за особени заслуги към страната, града и общината със званието „Почетен гражданин на община Лясковец” в областта на културата, киноизкуството и театъра с Решение № 575 на Общински съвет – Лясковец.  

Днес големият български актьор щеше да навърши 90 години. Почина на 17 май 2009 година на 86-годишна възраст. Последните години от живота си прекара с третата си съпруга - актрисата Цветана Гълъбова в севлиевското село Бериево.  

Любимият актьор на българската публика е роден на 23 април 1923 г. в нашия град Лясковец. Дипломата му за завършено средно образование е от Класическата девическа гимназия Нанчо Попович в Шумен. След девети септември 1944 г. е доброволец в Отечествената война. Бил е тракторист, деловодител в конезавод, леяр и др. Завършил е Икономика на промишлеността, но не и театрална академия. Въпреки това, рекорден е броят на ролите, които е изиграл в киното – над 120, а в театъра – не ги е броил. Играл е в почти всички театри в страната. Често напускал след скандал – защото както сам той казва, което е в мислите му - това му е на устата. Обикновено го изключвали и от партията, уволнявали го дисциплинарно, но ефектът бил нулев. Въпреки че е в партията от 1946 г., винаги е правил каквото той, а не каквото тя реши. Казваше, че е устроен да вярва безрезервно, а като се разочарова, с години боледува. Бивш лидер е на политическия клуб Екогласност, създаден след 1989 година.  

Откровен до болка, натурален, със силно изострено чувство за справедливост, с дълбока чувствителност и безкрайно честен – такъв ще го помним винаги ние, неговите съграждани, такъв го помнят и всички българи от сцената, от малкия екран, такъв беше и в живота.  

Дълбок поклон пред светлата му памет! 

 

 © 2000-2020 Община Лясковец за сайта | общи условия | поверителност на личните данни | карта на сайта |