This web site requires enabled JavaScript in order to work properly...

Община Лясковец трескаво се подготвя за провеждането на първото издание на Карвинг - Фестивал

 

29.08.2012:
Община Лясковец трескаво се подготвя за провеждането на първото издание на Карвинг - Фестивал

От началото на летния сезон в Община Лясковец кипи усилена работа по подготовка на първото издание на карвинг - фестивал, с който в края на месец септември града ще се превърне в пъстра столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство. Предвижда се да бъдат проведени два карвинг – фестивала, като първия фестивал да се проведе в края на месец септември – началото на октомври 2012 г., а второто издание да се проведе в края на месец май – началото на месец юни 2013 година. 

В рамките на проекта изцяло бе ремонтирано околното пространство около емблематичния за град Лясковец Музей на гурбетчийското градинарство, като гостите на града вече могат да видят и демонстрация на градинарско колело, което е било използвано в миналото за поливане. Основна дейност през последните два месеца от изпълнението на проект „Карвинг фестивал - Лясковец – пъстра столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство” е възстановката в реални размери на „Градинарско колело” (долап) в Музей на гурбетчийското градинарство, което се превръща в най-новата туристическа атракция на града.  

Друга основна дейност по проекта е изпълнението на строително-ремонтни работи в двора и около Музея на гурбетчийското градинарство. След проведена обществена поръчка за изпълнител на строително-ремонтните работи е избрана фирма „Стройко” ЕООД, гр. Трявна. С изпълнението на строително ремонтните работи се рехабилитираха 1802 кв. м. дворно пространство в Музей на гурбетчийското градинарство, извърши се реконструкция на 674 кв. м. зелени площи, изградени бяха алеи от каменни плочи, поставени бяха 5 нови пейки, 6 броя нови цветарници, озеленяване и направа на декоративно осветление. Съвсем скоро новоизградената сцена пред музея ще се оживи с много пищни костюми и зеленчукови атракции, като е предвидена специално оформена зона за публиката, озеленяване и оформяне на кът на наблюдение около „Кладенец на градинарското движение”. Според организаторите в общинска администрация Лясковец очакват над 500 местни самодейци, състави и актьори да вземат участие в зеленчуковата фиеста, а над 200 гости да се насладят и да опитат местните зеленчукови специалитети.  

Друга дейности която се изпълнява по проекта е изпълнението на процедурата по доставка на оборудване, която е възложена на „Пип електроникс” ЕООД. Предвижда се до края на месец август да бъде доставено цялостното оборудване по проект, което включва: пулт за управление на осветление, блендер, стробо ефект, сценични прожектори, димер, пушек машина, усилвател, тонколони, процесор, смесителен пулт, воколни безжични и жични микрофони и модулна сцена. 

Всички предвидени дейности в проекта са адресирани към местното население с потенциал на креативна нагласа, активна позиция и ангажираност, към самодейни колективи, аматьори и творци с иновативно мислене и идеи; местни читалища; проекта е важен за деца,юноши и младежи, детски градини и училища, младежки клубове; за участници в театрални, балетни, музикални и танцови студия; групи в неравностойно положение, малцинства и др. Цялата местна общност ще намери място и призвание за участие в събитието. 

Вече шест месеца в град Лясковец е обособена и функционира Фестивална АРТ - работилница. Това е място за изкуство и творчество с възможност целевите групи и участниците да подготвят своята изява, арт-костюм, изпълнение, презентация с помощта на арт-фестивалните посланици (арт-доброволци, сътрудници по организация и провеждане на събитието). 

В Арт-ателието се изработват всички костюми, декори, атрибути и пособия за участие на населението във фестивалните микросъбития, за изработката на всеки един от костюмите се използват и природни материали.  

С реализирането на проект „Карвинг фестивал - Лясковец – пъстра столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013”, се цели да бъде създадена културна марка за градски ареал Лясковец, съобразена с местните потребности, запазваща местния дух и популяризираща Лясковец като територия на зеленчукопроизводството и гурбетчийското градинарство.  

Проектът се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от Държавния бюджет на Република България. Стойността на проекта е 485 386.32 лв., продължителност 20 месеца. Партньор на Община Лясковец при реализация на проекта е Народно читалище “Земеделец – 1899” с. Козаревец. 

 

Очакваме Ви да се включите в първия карвинг фестивал, който ще се проведе в община Лясковец в периода 28 Септември – 7 Октомври 2012 г.

Изтегли:
   Община Лясковец трескаво се подготвя за провеждането на първото издание на Карвинг - Фестивал

 

 © 2000-2020 Община Лясковец за сайта | общи условия | поверителност на личните данни | карта на сайта |