This web site requires enabled JavaScript in order to work properly...

Община Лясковец трескаво се подготвя за провеждането на първото издание на Карвинг - Фестивал в края на месец Септември

 

20.07.2012:
Община Лясковец трескаво се подготвя за провеждането на първото издание на Карвинг - Фестивал в края на месец Септември

В Лясковец възстановиха градинарско колело от края на 19 век в двора на Музея на градинарството  

От началото на летния сезон в Община Лясковец кипи усилена работа по подготовка на първото издание на карвинг-фестивал, с който в края на месец септември града ще се превърне в пъстра столица на зелечуците и гурбетчийското градинарство. Освен изцяло ремонтирано пространство около емблематичния за град Лясковец Музей на гурбетчийското градинарство, гостите на града вече могат да видят и демонстрация на градинарско колело, което е било използвано в миналото за поливане. Основна дейност, през последните два месеца от изпълнението на проект „Карвинг фестивал - Лясковец – пъстра столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство” е извършването на възстановяване в реални размери на „Градинарско колело” (долап) в Музей на гурбетчийското градинарство, като възстановяването е извършено от фирма „Минчев мебел” ООД, гр. Плевен. От днес всеки посетител на музея може сам да задвижи градинарското колело като това се превръща в основна туристическа атракция на региона.  

Друга основна дейност по проекта е изпълнението на строително-ремонтни работи в двора и около Музея на гурбетчийското градинарство. След проведена обществена поръчка за изпълнител на строително-ремонтните работи е избрана фирма „Стройко” ЕООД, гр. Трявна. Освен рехабилитация на дворно пространство в Музей на гурбетчийското градинарство, се предвижда реконструкция на зелените площи, изграждане на алеи от каменни плочи, поставяне на пейки, озеленяване и направа на декоративно осветление. Съвсем скоро новоизградената сцена пред музея ще се оживи с много пищни костюми и зеленчукови атракции, като е предвидена специално оформена зона за публиката, озеленяване и оформяне на кът на наблюдение около „Кладенец на градинарското движение”. Според организаторите в общинска администрация Лясковец очакват над 500 местни самодейци, състави и актьори да вземат участие в зеленчуковата фиеста, а над 200 гости да се насладят и да опитат местните зеленчукови специалитети. С реализирането на проект „Карвинг фестивал - Лясковец – пъстра столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013”, се цели да бъде създадена културна марка за градски ареал Лясковец, съобразена с местните потребности, запазваща местния дух и популяризираща Лясковец като територия на зеленчукопроизводството и гурбетчийското градинарство.  

Проектът се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от Държавния бюджет на Република България. Стойността на проекта е 485 386.32 лв., продължителност 20 месеца. Партньор на Община Лясковец при реализация на проекта е Народно читалище “Земеделец – 1899” с. Козаревец.

Изтегли:
   Община Лясковец трескаво се подготвя за провеждането на първото издание на Карвинг - Фестивал в края на месец Септември

 

 © 2000-2020 Община Лясковец за сайта | общи условия | поверителност на личните данни | карта на сайта |