This web site requires enabled JavaScript in order to work properly...

Втори фестивал на хайдушката песен се състоя в село Мерданя

 

05.06.2012:
Втори фестивал на хайдушката песен се състоя в село Мерданя

На 3 юни в село Мерданя се проведе Втори фестивал на хайдушката песен. Началото му даде д-р Ивелина Гецова, кмет на община Лясковец. С „Добре дошли” участниците посрещна и кметът на селото Марин Люцканов. Тази година за второто издание дойдоха около 30 състава от града и от всички села на община Лясковец, както и гостуващи колективи от Миндя, Беброво, Палици и Долна Липница. 

Хайдушкият маратон стартира още в 9 часа сутринта, като на поляните още в ранни зори се бяха събрали много жители на Мерданя и гости. Фестивалът протече на открито и започна с Хайдушка възстановка, с участието на Национално движение „Традиция” гр. Велико Търново и изпълнения на домакините от Женски народен хор при читалище „Развитие 1902” с. Мерданя, с художествен ръководител Красимира Колева. Освен хайдушки песни и сценична драматизация, самодейците представиха и Ботевото стихотворение „На прощаване” – то бе чудесно изпълнено от Магда Жекова.  

Читалищното настоятелство се бе погрижило всеки състав и индивидуален изпълнител да получи грамота, българска погача и предметни награди. Надпяването, включващо богат репертоар от наши народни песни с хайдушка тематика продължи до ранния следобед, когато в програмата се включи специалният гост-изпълнител на фестивала - народната певица Ана Борисова. На поляните в близост до централния площад на Мерданя стана още по весело, когато певицата призова събралите се на кръшно хоро. Извиха се пъстри върволици от желаещи да се включат в надиграването. Така Мерданя празнува до късно през деня.  

Организатори на фестивала са община Лясковец, кметство Мерданя и НЧ „Развитие-1902”. Идеята за създаването му е плод на една добра инициатива да се съхрани за младите поколения българската народна песен. Фестивалът е посветен на популярната българска хайдушка песен – една от основните разновидности в богатата фолклорна палитра на нашето песенно творчество. В думите си по време на откриването на второто му издание д-р Гецова каза: „Радвам се, че село Мерданя намери своята марка и превърна легендата за хайдушкия камък в уникално и единствено по рода си събитие, характеризиращо духа на мерданчани като свободолюбиви хора със смели сърца и юначно минало”. Така за втори път в лясковско, в продължение на часове, съвременниците припомниха, че народът ни е „всякогашен и велик певец”, както казват братя Миладинови. Часове наред звучаха нашите звучни хайдушки песни. 

 

 

 

 © 2000-2020 Община Лясковец за сайта | общи условия | поверителност на личните данни | карта на сайта |