This web site requires enabled JavaScript in order to work properly...

В Лясковец се състоя Пети празник на балета

 

02.05.2012:
В Лясковец се състоя Пети празник на балета

Редом до големите областни балетни формации вече години наред стои и нашият балет „Ритъм”. Малък град, но с големи хора, с даровити деца и амбициозни учители! Всички в Лясковец добре познават амбициозния балетния педагог Валя Атанасова. Но по-важното е, че я познават и много хора извън границите на Лясковец. Повече от 15 години тя води своите момичета към върховете и ги възпитава в любов към танца. Многобройни участия и награди, грамоти и медали съпътстват живота на балетна школа „Ритъм” - призове и отличия, завоювани с труд, постоянство и много силна воля. През годините балет „Ритъм” жъне плодовете на своя труд не само на регионални празници, а в битка с големи балети, представящи областни центрове като София, Пловдив, Бургас, Русе и прочие. Благодарение на труда на амбициозните деца, с подкрепата на техните родители, с всеотдайната грижа на балетния педагог, с помощта на читалищното настоятелство и под патронажа и съдействието на общинското ръководство, Лясковец постепенно се превърна в център на балетното изкуство. Всяко едно отличие на балерините и педагогът им, носят славата на града ни и го нареждат до големите региони. Затова и нараства интересът към празника на балета, който събира малки и по-големи танцьори за поредни балетни срещи.  

Стана традиция в Лясковец всяка година, в края на месец април, да се провежда Празник на балета. Той е посветен на Международния ден на балета – 29 април и протича под патронажа на кмета на община Лясковец. Организатори на танцовия форум са Общината и читалище „Напредък-1870”-гр. Лясковец. Тази година се състоя петото му издание. От регионална детско-юношеска балетна среща, празникът през годините придоби областен, а от третото си издание и национален характер. Миналата година за пръв път интерес към лясковския балетен празник прояви дори чуждестранна формация – един от гостуващите балети бе този от съседна Македония – „Арт-балет Скопие”. 

В тазгодишното пето юбилейно издание на празника се включиха балетни състави и танцови школи от Пловдив, Шумен, Габрово, Казанлък, Разград, Велико Търново и Горна Оряховица. Феерията от балетни изпълнения протече в два последователни дни в самото навечерие на международния ден на балета. Домакините на празника, балетна школа „Ритъм”, посрещнаха своите гости и съгражданите си, любители на красивия танц с блестящия спектакъл „Тайната градина”, който се състоя в първия ден - на 27 април. „Тайната градина” е с хореография и постановка на Валя Атанасова, репетитор е Ивелина Владимирова. Постановката от две части спечели овациите на публиката, която за пореден път се удиви на високата класа на лясковските балерини. 

На следващия ден, 28 април, се състоя празничния концерт, в който се включиха над 110 деца от седемте гостуващи балета – балетно студио „Буратино” - Пловдив, с художествен ръководител Маша Иванова, танцова школа „Лиана” – Габрово, с ръководител Лиляна Пантелеева, формация „Пулс” – Разград с ръководител Катя Лапатова, школа по класически танци - Шумен с художествен ръководител Светла Денчева, студио за модерен балет „Финес” – Казанлък с балетен педагог Гергана Начева, танцово студио „Полиденс” - В. Търново, с ръководител Полина Алексиева, и модерен балет и брейк-бойс „Етна” при Младежки дом Горна Оряховица с балетен педагог Надя Стойчева. Всеки един състав поднесе своите танци с изключителна грация и финес. И въпреки, че празникът на балета в Лясковец няма конкурсен характер, всяка година, в знак на благодарност за участието и уважението към града ни, д-р Ивелина Гецова поднася на всяка формация подаръци и грамоти. И тази година с голяма радост тя посрещна гостуващите състави, приветства децата и ръководителите им, поднесе им подаръците и пожела здраве, високи творчески постижения и нови фестивални срещи в нашия красив град. 

Благодарение успешната реализация и големия интерес към този празник и, разбира се, благодарение на високите постижения, които балерините от лясковската школа бележат в националните фестивали, името на Лясковец като център на балетното изкуство, придобива все по-широка популярност. Надяваме се като граждани на тази община отличните резултати на балета ни никога да не спират, за да се гордеем винаги, че макар и да сме малък град, стоим редом до най-големите, най-талантливите, най-можещите!  

 

 © 2000-2020 Община Лясковец за сайта | общи условия | поверителност на личните данни | карта на сайта |