This web site requires enabled JavaScript in order to work properly...

Лясковчани отбелязаха Зарезан

 

15.02.2012:
Лясковчани отбелязаха Зарезан

В Лясковец бяха избрани майсторите на най-добро домашно вино. 

Зарезан в Лясковец по традиция започва с провеждането на конкурса, в който се избира най-хубавото лясковско домашно вино. Всяка година той протича в самото навечерие на празника – ден преди тържествения ритуал по зарязването на лозята. Целта на организаторите е, чрез конкурса да се запази жива традицията и сред поколенията да има приемственост в отглеждането на лозята и приготвянето на омайната напитка. От няколко години конкурсът „Най-хубаво домашно вино” се състои в Музея на градинарството – символ на трудолюбието на нашите предци-градинари. Но някои лясковчани си спомнят добре, че още преди около 20 години, на открито, в центъра на града, са се избирали най-добрите майстори на червената напитка.  

Тази година за шести път в съревнованието бяха включени, освен червени, и бели вина. През годините в историята на конкурса организаторите записват още един забележителен факт – все по-активното участие на лясковската жена в надпреварата за избиране на майстор-винар. Оказва се, дамите са достоен продължител на традицията. Тайнството в приготвянето на напитката се предава не само от баща на син. Старите лясковски винари учат как се прави хубаво вино и своите дъщери. В приготвянето на вината участва все по-често и нежният пол и доказателство за това е наличието през последните години на проби, които дамите предоставят, за да се включат в конкурса. И не само участват, но и печелят призови награди. Например най-силно дамско присъствие във винарското съревнование имаше през 2010 година, когато 9 жени предоставиха вина, произведени лично от тях, с грозде, отгледано от трудолюбивите им ръце. Организаторите отчитат също, че в историята на конкурса като призьори са записани имената на няколко фамилии лясковски винари – Банови, Дермишкови, Качамакови, като често в конкурса са се включвали всички членове на тези семейства – всеки със свое вино. 

И този път право на участие, според регламента на конкурса, имаха всички пълнолетни жители на община Лясковец. През годините в съревнованието са се състезавали от 30 до около 60 проби – все качествени напитки от различни сортове грозде, направени с много любов и грижа. С този конкурс години наред участниците доказват, че независимо от какъв сорт правят своето вино, към него всеки изпитва уважение, любов, страст и респект. Виното е част от народопсихологията, бита и културата на лясковчанина.  

Големият брой хубави домашни напитки, с високо качество, добър вкус и цвят, които представят жителите на Лясковец, доста често затрудняват оценяващата комисия, тъй като по статут конкурсът предвижда отличия само за три най-добри такива в двете категории – бяло и червено вино.  

Компетентното жури от дегустатори, което оценява вината тази година беше в състав Свилен Георгиев, инж. Димитър Димов и Иван Кожухаров. 

Общо 58 вина се състезаваха в тазгодишното издание на конкурса. 42 от представените вина бяха червени, а 16 - бели. В конкурса участваха и 12 жени.  

Титлата „Най-добър майстор-винар” в категорията за червени вина спечели Стефан Дермишков с проба №21. На второ място е червеното вино на Пламен Георгиев – проба №24. На трето място в съревнованието се класира Стефан Георгиев с проба №40. 

Първото място за най-хубаво бяло домашно вино бе присъдено на Милко Маринов – проба № 2. На второ място е бялото вино на Петър Тахрилов – проба № 8. Трета позиция в класирането на бели вина журито отсъди за виното на Пламен Георгиев – проба №9 – и той получава две награди – втора при червените и трета при белите вина. 

 

Грамоти и награди на победителите от конкурса връчи кметът на община Лясковец д-р Ивелина Гецова на празничния концерт в читалище „Напредък-1870”, гр. Лясковец, който се състоя в навечерието на 14 февруари. В концерта, посветен на Зарезан участваха Гласът на България – Стелияна Христова, участникът в „Детска Евровизия” Иван Иванов, Вокален състав „Нова музика”, с музикален педагог Аделина Колева, Балет „Калина” с ръководител Калинка Генова и „Грация” на Соня Георгиева, Фолклорен клуб „Балканика”, с ръководител Петър Петърчев, Фолклорен ансамбъл „Сидер войвода” с художествен ръководител Георги Петров – всички при Читалище „Напредък-1869” - Горна Оряховица.  

 

Тържественото откриване на празника бе на 14 февруари и се състоя на новия централен площад на откритата сцена. Честването на втория голям празник за град Лясковец и неговите жители, започна с водосвет за здраве и берекет, който отслужиха свещениците от Лясковец.  

Гости на тържеството бяха културното аташе на Генералното консулство на Русия в Русе Андрей Малакей, депутатът от 41-то народно събрание Христо Христов, зам. областният управител на Великотърновска област Любомира Попова, саксонската принцеса с български корени, дъщеря на известния великотърновски бизнесмен Петър Аладжов Теофана фон Саксен-Катте, председатели на Общински съвети, кметове на общини, зам. кметове, също и много директори на институции и управители на регионални и местни фирми, почетни и заслужили граждани на общината и др Гости, които пожелаха да документират зарязването в нашия град, бяха и телевизионен екип журналисти от китайската информационна агенция СИНХУА, воден от главния кореспондент Сие Сюемин. Господин Сюемин обясни, че милиарди китайци ще видят филма за винарския ни град и обичая, съпътстващ зарязването на лозите. За всички тях ще бъде любопитно да узнаят повече за пътя на виното от нашите земи към Китайската Република, тъй като българската напитка получава все по-широка популярност на китайските пазари, но се нуждае от реклама. 

Кметът д-р Ивелина Гецова поздрави лозарите и винарите по повод Трифон Зарезан и приветства гостите, дошли да почетат празника на виното в Лясковец. Като домакин на общината, в приветственото си слово, тя припомни, че Лясковец е с утвърдени традиции в лозарството и винопроизводството, че ритуалът ни връща към светостта на обреда и лясковчани са длъжни да пазят завещаното от дедите ни - старите винари.  

След официалната церемония на реконструирания централен площад се изви кръшно хоро, в което се включиха много лясковчани. Музиката бе в изпълнение на Фолклорен ансамбъл „Сидер войвода”, а 300-литровата зарезанска бъчва с пелин бе подарък за жители и гости от лясковската винарна „Лясковец ООД”.  

След тържественото откриване на празника, общинското ръководство, жители и гости в празнично шествие, съпроводено от музикантите, се отправи към лозята за ритуалното зарязване. Отец Богдан благослови и освети лозовите насаждения, а д-р Гецова първа заряза лозите. След нея венец си свиха и аташето на консулството, депутатът Христо Христов и зам. областният управител Любомира Попова. Своят принос в зарязването даде и председателят на Общински съвет-Лясковец Даниела Арабаджиева, директорът на „Аркус-АД” инж. Банков, гости и граждани. Всички си пожелаха от сърце берекет и плодородна да е 2012 година за лясковските лозари.  

Наричания произнесе и Царят на лозето Димитър Ангелов, който прикани гостите, преливайки корените на лозите с бъклица вино, да отчупят и по къшей от българската погача, символ на плодородието и изобилието. „Лозята да нямат обиране, вината да нямат изпиване! Да бъде!” – с тези гръмки думи дружината огласи лозето на стопанина Петю Хрулев.  

На всички тези обредни действия свидетели станаха и китайските гости, които гледаха с интерес българския обичай, с който нашите стопани показват привързаността си към земята и дават израз на човешкия копнеж за богата реколта.  

 

 

 © 2000-2020 Община Лясковец за сайта | общи условия | поверителност на личните данни | карта на сайта |